Intelligente technologieën

In een recente publicatie van Stanford Medicine schetst Kris Newby enkele nieuwe  technologieën die (binnenkort) ingezet kunnen worden in de gezondheidszorg.

Het eerste innovatieve project bespreekt een artificieel intelligente gespreksmodule die bepaalde aspecten van assessment en behandeling van psychologische problemen automatiseert via een website. De module maakt gebruik van interventies die bewezen zijn en wil zich vooral richten op mensen die nu niet bij therapeutische hulpverlening geraken.

Een ander project ontwikkelde een spraakherkeninningstool dat kan helpen om de diagnose Autisme Spectrum Stoornis te stellen.  Vertrekkende van enkele eenvoudige regels die het spraakpatroon en andere gedragingen analyseren van een korte video die thuis werd opgenomen, waren drie niet getrainde obervatoren dankzij de tool in staat om de diagnose accuraat te stellen.

We zullen vermoedelijk de komende jaren nog veel van zulke innovatieve projecten en onderzoeken tegen komen die gaandeweg in de gezondheidszorg worden geïmplementeerd.  Hiermee gepaard gaande zullen  privacy regels en ethische vraagstukken naar voor komen, het lijkt me beter dat we daar ook al eens over nadenken.

 

Advertenties