Tetris en PTSS

Een multicenter studie van Karolinska en Oxford toonde aan dat tetris spelen kan helpen om traumatische  herinneringen van een verkeersongeval te voorkomen.  Slachtoffers van een verkeersongeval moesten op de dienst spoedgevallen het spel tetris spelen.  De hypothese was dat de visueel veeleisende karakteristieken van het spel  er voor zouden zorgen dat intrusieve trauma gerelateerde herinneringen niet de kans hadden om zich te consolideren in het geheugen.

De RCT toonde aan dat de groep slachtoffers die tetris speelde minder trauma herinneringen hadden gedurende de week na het ongeval én dat de herinneringen sneller verminderden in vergelijking met de groep die een andere taak hadden gekregen.

Meer onderzoek is nodig met een grotere groep patiënten, met andere trauma’s en met patiënten waarbij de herinneringen zich reeds installeerden.  De onderzoekers zijn hoopvol dat een eenvoudige gedragsinterventie zoals het spelen van een computerspel preventief kan ingezet worden om traumatische herinneringen te helpen voorkomen.

Advertenties